• 29-06-2017 | Nationale modderdag

Filosofie

Professioneel gastouder is meer dan een oppas!

Samen spelen en leren, groepsdynamiek, kinderen volgen in hun ontwikkeling en ze dingen leren, er zijn voor de kinderen door het geven van aandacht, liefde en rust. Dat is hoe ik het gastouderschap zie.

De kinderen mogen hier veel vrij spelen, zelfs met “niks.” Bijgevoegd artikel laat zien wat ik bedoel (https://kiind.nl/spelen-met-niets/ ) Daarvoor maken we gebruik van de speelkamer, het terras met overkapping (heerlijk als het regent) en de tuin waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt, en niet alleen met goed weer.kikicert

Tevens bied ik de kinderen thema activiteiten aan. Inspiratie haal ik, naast mijn eigen creativiteit, uit het “kiki-kansen in kinderen” programma. (een educatie programma opgezet voor gastouders, uitgaande van het eigene van het kind) waar ik sinds januari 2017 voor gecertificeerd ben.

Ik werk samen met gastouderbureau “Thuis van huis”. Dit bureau organiseert regelmatig cursussen, workshops en “gastoudercafe’s” . Het is voor mij vanzelfsprekend dat ik hieraan deel neem.puz

Belangrijk vind ik het om me continue te blijven ontwikkelen. Daarom neem ik deel aan een intervisiegroep met andere gastouders. Daar bespreken we uitgebreid onze vragen over praktijksituaties. Zo zoeken we samen naar oplossingen.

Tevens ben ik lid van de KNGO (kennisnetwerk gastouderopvang), en sta ik open voor nieuwe ideeën. Ik ben heel goed in improviseren en gebruik dat veel in mijn opvang. Heb ik bijvoorbeeld een programma gemaakt wat de kinderen op dat moment niet zo aanspreekt, sluit ik mijn activiteiten aan bij de interesses van de kinderen van dat moment. Op deze manier leren ze dingen en kan er verdieping plaatsvinden.

Dit heb ik uitgebreid beschreven in mijn persoonlijk pedagogisch plan, dat bij mij op te vragen is.